Celosvětové setkání Žatečanu – milénium

Celosvětové setkání Žatečanů se uskutečnilo v rámci oslav milénia města chmele a piva 10. – 12. září  2004 v Žatci.

 ŽATEC OČIMA VĚKŮ

KLH

Peter Klepsh, Ph.D. Petr Hlaváček a O. Löbl v senátu České republiky v Praze

Mezinárodní odborný seminář věnovaný Žatci a jeho letošnímu miléniu se uskutečnil v pátek 10.9.2004 v Praze. Dějištěm akce nazvané Žatec očima věků byla historická Valdštejnova pracovna v budově Senátu Parlamentu ČR. Záštitu nad seminářem převzal předseda Senátu Petr Pithart, pořadatelem bylo Sdružení rodáků a přátel města Žatce.

Přednášeli renomovaní historici. “Jsem rád, že v budově senátu, který dnešním jednáním Žatečanů otevíráme pro podobné akce, může být seminář o historii tisíciletého města Žatce. Toto město hraje významnou roli v dějinách celé země,” řekl Petr Pithart. “Průběh semináře jsme zaznamenali a zájemci si budou moci výsledky setkání historiků přečíst ve vydaném sborníku,” sdělil předseda pořádajícího sdružení Petr Šimáček.

Seminářem o historii Žatce a jeho místem v dějinách, který se uskutečnil v budově Senátu na Malé Straně, začalo vlastní setkání rodáků ze Žatce. Oficiální část pak pokračovala slavnostním večerem s koncertem na zámku Líčkov u Žatce. 

 JAK KONKRÉTNĚ VYPADALO SETKÁNÍ V ŽATCI?

Dějiny Žatce v historických kostýmech v žateckém divadle

V sobotu 11. září začali účastníci přijíždět do Městského divadla, kde již mezi sedmou a devátou hodinou probíhala jejich prezentace. Ze 600 oslovených jich 350 potvrdilo, že přijedou i se svými rodinnými příslušníky, takže celkový počet registrovaných účastníků se vyšplhal na 420 rodáků, přátel a příznivců Žatce. K tomu je nutné připočítat další, kteří se účastnili bez pozvánek, včetně místních Žatečanů. Celkový počet účastníků je odhadován na tisíc osob. Největší počet byl samozřejmě z Čech, dále ze Slovenska (17), Polska (5), Ruska (2), Itálie (1), USA (3), Kanady (2), Rakouska (4) a Německa (24). Nejvzdálenějším účastníkem byl pan Jaroslav Hošťálek z Kalifornie v USA a Tomáš Hejda z NY v USA.

Všichni registrovaní  účastníci obdrželi dárky od sdružení – sadu grafických listů města Žatce,  Almanach literárních prací vydaný k miléniu Žatce, Pamětní listy, propagační materiály o městě a program celého dne. Slavnostní program v divadle začal v devět hodin. V úvodním pořadu žáků ZUŠ „Jak šel čas“ se na pódiu vystřídala  plejáda Žatečanů a lidí se Žatcem spjatých, kteří to „někam dotáhli“. Například Zdeněk Svěrák, Jiří Pazour, Lenka Kleprlíková, Lenka Barochová, Petr Kotvald, ale také známá kapela Žatečanka nebo skupina historického šermu Equites a další. Kromě celodenní prohlídky některých pamětihodností města s nově otevřeným Židovským hřbitovem, a zámku Líčkov, to byla na náměstí Svobody také přehlídka hasičské techniky a hasební zásahy. Na této akci spolupracovalo SRPMŽ s HZS Ústeckého kraje a diváci se dočkali dost velkého překvapení: Známý herec a scénárista Zdeněk Svěrák s předsedou SRPMŽ Petrem Šimáčkem „zapálili“ žateckou radnici, když před tím megafonem vyzývali k opuštění prostor starostu města Jiřího Farkotu. Hasiči však „požár“ brzy uhasili a navíc z ochozu věže „zachránili“ za pomoci 53 metrů dlouhého žebříku jednu osobu. Cvičením demonstrovali připravenost na podobné zásahy.

OBŘÍ DORT

Dost s tisíci svíčkami pro město Žatec

K divácky nejzajímavějším zážitkům sobotního setkání Žatečanů však patřila výroba obřího dortu. Ten vznikal před zraky lidí přímo na náměstí. Na výrobě dortu se společně s rodáky  v čele s hlavním organizátorem Stanislavem Filípkem podíleli studenti střední odborné hotelové školy a specialisté z cukrárny U Irmanů. Dort spolykal na tři tisíce vajec, sto kilo cukru a mouky. Zabral plochu šestnácti metrů čtverečných. Na hotový dort byl dán jeden tisíc svíček k miléniu města, tedy tisícímu výročí od první písemné zmínky o sídle Žatec. Uprostřed dortu vévodila malá chmelnička  (1×1 metr) s pravým chmelem. Pravé veselí  a velká show vypukla po 16. hodině, kdy se ujal moderování Petr Šimáček a za obrovského povzbuzování asi tří tisíc diváků – rodáků, účastníků setkání i dalších malých i velkých Žatečanů  začalo zapalování svíček. Jako první zapálil svíčku Zdeněk Svěrák, po něm hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc, starosta Žatce Jiří Farkota, předseda Jazzové sekce ČR Karel Srp a další významní hosté. Zapalování tisíce svíček trvalo 20 minut a za obrovského jásotu při vyhrávání dechovky Žatečanka a country skupiny A JE ŤO  v Žatci před radnicí přesně v 16.52 hodin byl uznán komisařem Agentury Dobrý den z Pelhřimova doposud nevídaný rekord:

Obří narozeninový dort s miniaturní chmelničkou k miléniu města Žatec s tisíci rozžatými svíčkami byl skutečností!

Komisař na místě potvrdil, že se tento rekord dostává do české knihy rekordů a na podzim se v Anglii rozhodne, zda se díky obřímu dortu podaří žateckým rodákům a městu Žatec proniknout do celosvětové Guinessovy knihy rekordů.

GALAVEČER V MOSKVĚ

Vystoupení žateckého rodáka, zpěváka Petra Kotvalda v kulturním domě Moskva

Akce vyvrcholila společenským galavečerem, se zábavným kulturním programem. K tanci a poslechu vyhrávalo pět kapel, vystoupila řada hostů, komik Václav Faltus, skupina historického šermu Equites, půlnoční show se na výbornou povedla Petru Kotvaldovi, vystoupila i taneční skupina Crock 14 atd. V průběhu večera se uskutečnil Rodáci cup 2004 – mezinárodní soutěž Žatečanů v bowlingu. První cenu – nádherný pohár si ze Žatce odvezl Zdeněk Svěrák, který ještě při odjezdu tvrdil, že ani moc netrénoval…

Celosvětové setkání Žatečanů bylo v neděli dopoledne zakončeno mší v klášteři  Panny Marie v českém a německém jazyku..

Petr Šimáček, předseda Sdružení rodák a přátel města Žatce