Vědci mluvili o smrti a životu

Žatecký a lounský deník/17.10.2006

Žatec – Česko-německá konference o paliativní medicíně, tedy důstojném konci života, ale také o historii a Janu ze Žatce se uskutečnila o víkendu v Křížově vile v Žatci.

Písař položil základ moderní němčině

Městský notář a písař Jan ze Žatce je důležitou osobností českých i německých dějin. Je autorem díla Oráč z Čech, které německy napsal ve 14. století. Práci teď odborníci označují coby základ moderní němčiny.

“Péče o staré, ale i nevyléčitelně nemocné lidi je velmi důležitá,” vysvětluje smysl konference Otokar Löbl z Nadačního spolku Žatec ve Frankfurtu nad Mohanem, který ve spolupráci se Sdružením rodáků a přátel města Žatce, Městským divadlem a odbornými lékařskými institucemi z Čech a Německa odborná jednání uspořádal.

Jan ze Žatce ve svém literárním díle Oráč z Čech popisoval právě dialog muže – intelektuála o smyslu života a smrti. Vedle historiků, lingvistů a filozofů na konferenci vystoupili i lékaři z Česka a Německa. Například Dr. Michael Popovič, ředitel Hessenské lékařské komory, MUDr. Martin Bojar, CSc., přednosta neurologické kliniky z Prahy Motola a další významné osobnosti.

 Jan ze Žatce byla nejvhodnější osoba

 “Jan ze Žatce se jevil jako nejvhodnější osoba, která by mohla pomoci Čechy a Němce navést ke vzájemné spolupráci. Po té lidské stránce už se nám v rámci našeho netradičního projektu Žatecká cesta něco povedlo. V senátu jsme již před dvěma lety připravili seminář o historii našeho města a nyní na to navázala tato vysoce odborná záležitost,” zdůrazňuje význam konference předseda sdružení žateckých rodáků Petr Šimáček.

“Díky této konferenci, která vchází jako historicky první do dějin, se o jejích výsledcích i o městě Žatci bude hovořit v celé Evropě,” dodal Otokar Löbl.

Konferenci doprovázel i kulturní program

V rámci konference se v sobotu večer v žateckém divadle uskutečnilo divadelní představení Oráč a smrt v německém originálu v uvedení divadla Dianfilm Baden u Vídně. Následoval vynikající koncert Epoque Qartet pražských virtuosů.