Letecký most, Kafka, hřbitov. Památky i vzpomínky ožijí

 Žatecký a lounský deník/ 17.03.2010

Významná židovská komunita, která byla před a během druhé světové války ze Žatce zcela rozprášena, zanechala ve městě množství unikátních památek.

 

Ty zatím jen chátraly, nový projekt Židé na Žatecku je ale má po desetiletích znovu probudit k životu. Stejně jako vzpomínky na spisovatele Kafku, ale i obyčejné lidi.

 Projekt na obnovu památek rozjíždí Nadační spolek Saaz – Žatec, ve spolupráci s žateckými rodáky a Židovskou obcí Teplice. „Chceme obnovit kulturní dění v těchto památkách, připomenout historii. Židovské památky v Žatci by měly znovu žít,“ doufá v dobrý start jeden z duchovních otců projektu Otokar Löbl.

Na akcích se bude podílet i Gymnázium Žatec. Jeho studenti ve spolupráci s muzeem sbírají životní příběhy lidí, kteří v Žatci v bouřlivé válečné době žili. „Budou to akce ne na půl roku, ale třeba na pět let. Chceme, aby zmizely často zbytečné předsudky proti Němcům a často skrytý antisemitismus,“ pokračoval Löbl.

 Projekt Židé na Žatecku je rozdělen do několika etap. Ta první už začala částečnou rekonstrukcí židovského hřbitova. S tou bylo započato v roce 2003. „Už je vidět kus práce. Opravili jsme střechy na obřadní síni i na správcovské budově, náhrobky byly upraveny, stejně tak zeleň. Letos chceme obnovit fasádu na obou objektech a vyměnit okna. Na víc bohužel zatím nemáme peníze,“ uvedl předseda Židovské obce Teplice Oldřich Látal. Židovský hřbitov v Žatci je už od roku 1869.

 Tvůrci nezapomněli ani na synagogu, která fungovala ve městě od roku 1872. Ta patří k největším v ČR a už dlouhá desetiletí hledá využití. Zvenku sice byla opravena, uvnitř ale ke změnám nedošlo. Je v soukromých rukách, s majitelem ale prý město i autoři projektu jednají. Rádi by tam totiž umístili muzeum leteckého mostu ze Žatce do Izraele. „Právě příští týden letíme do Izraele, setkáme se i s několika lidmi, kteří to tehdy zažili,“ vysvětlil Oldřich Látal.

 Letecká pomoc mladému státu

 Ze žateckého letiště totiž od května do srpna roku 1948 fungoval letecký most do izraelského Ekronu, který bojovníky v mladé zemi zásoboval zbraněmi a potřebným materiálem. „Žatecké letiště tehdy velmi napomohlo ke vzniku samostatného státu Izrael,“ zdůvodnil snahy o zbudování muzea Látal.

Ožít mají kromě památek také vzpomínky. Studenti sbírají osudy židovských obyvatel města, v listopadu by měla být v žateckém muzeu i výstava.

Připravuje se také konference o Kafkovi, který v Siřemi nedaleko Žatce strávil osm měsíců na přelomu let 1917 a 1918. Ta by měla proběhnout, společně s několika kulturními akcemi, někdy v roce 2012.

Autor: Hynek Dlouhý