Návštěva ze Žatce v německém Georgensgmündu

radnice

Radnice v Gerogensgmündu

Georgensgmünd/Německo – Žatecký týdenýk/ 11. října 2012. Na přátelské návštěvě ve dnech 22. – 23. 9. Pobývala starostka města Žatce Zdeňka Hamousová ve městě Georgensgmünd u Rothu mezi německými rodáky města Žatce. Za doprovodu předsedy Heimatkreisu Adolfa Funka nejprve navštívila „Domovskou jizbu“- místní žatecké muzeum, kde se zapsala i do Pamětní knihy. Na oficiálním setkání Žatečanů v sálu restaurace Zur Krone ji přivítalo bouřlivým potleskem asi 150 účastníků – žateckých rodáků z celého regionu.

„Ráda jsem přijala vaše pozvání a přijela mezi vás, Žatečany – rodáky našeho města. Vím, že moje návštěva představitele z historického Žatce zde není první, ale následuje po návštěvách bývalých starostů Bohumila Kuneše a Jiřího Farkoty. Navíc již deset let s vámi udržuje kontakty Sdružení rodáků a přátel města Žatce, takže se dá říci, že spolupráce trvá a dokonce se prohlubuje. Protože právě žatečtí rodáci si jako první uvědomili, že nejsou v Čechách jedinými občany a rodáky Žatce a stejně tak se pokoušejí oslovovat i ostatní bývalé Žatečany nejen v Německu, ale i v Rakousku a celé Evropě,“ uvedla mj. starostka Hamousová. A dále řekla: „Nás na komunální úrovni zajímá prosperita a rozkvět města a lidské přátelství. Ve městě budete jako hosté vždy vítáni. Vážíme si všech upřímných lidí, kteří se chtějí podílet na rozvoji turistického ruchu našeho města a evropské budoucnosti Žatce“.

Od zástupců Heimatkreisu převzala historický obraz města Žatce, předseda Sdružení rodáků a přátel města Žatce Petr Šimáček jim předal na oplátku grafické listy města od renomovaných žateckých výtvarníků a hudební CD kapely Žatečanka. Následovalo neformální setkání, kdy němečtí rodáci Žatce projevovali neskrývanou radost z návštěvy starostky z jejich rodného města.