Návštěva z Izraele v Žatci

 

Město Žatec navštívila v uplynulých dnech skupina sedmnácti návštěvníků z Izraele v čele s Dr. Danem Paulem Feiglem. „Zajímavostí je, že celou skupinu tvořila jen jedna rodina: rodiče, jejich dcera, dva synové a vnoučata,” informovala Gabriela Becková, členka představenstva Židovské obce v Teplicích, která hosty ve městě chmele doprovázela spolu s předsedou Sdružení rodáků a přátel města Žatce Petrem Šimáčkem.

Dr. Feigl se narodil v Žatci 25. 2. 1935 v domě bývalé polikliniky na nynějším Smetanově náměstí. Jeho otec MUDr. Franc Feigl byl pediatrický specialista, který ošetřoval děti v Žatci a okolí v letech 1930 – 1938. Rodina emigrovala po nástupu nacistů v roce 1939 do Izraele a žije tam dodnes. „Dětem a vnoučatům jsem často vyprávěl o svém rodném městě v Čechách, až uzrála myšlenka podívat se sem a zavzpomínat. Jak vidíte, ráda přijela celá rodina, všech 17 členů, a jsou Žatcem nadšeni,” uvedl dr. Feigl. Hosté si prohlédli pamětihodnosti města, synagogu se stálou výstavou Židé na Žatecku, židovský hřbitov, Chrám chmele a piva a samozřejmě rodný dům Dr. Feigla.

Jeho vzpomínky se objeví v připravovaném filmovém dokumentu o žateckých Židech. „Židé tvořili před druhou světovou válkou významnou součást města, ale dnešní mladí lidé se o nich nic nedočtou. Shromažďujeme tedy vzpomínky Židů, kteří tu před válkou žili. Připomenout chceme i letecký most Žatec – Bari Haifa v roce 1948, kdy ze žateckého letiště startovaly americké letouny na pomoc mladému izraelskému státu. Kromě toho je naším společným cílem s Nadačním spolkem Saaz/Žatec vybudovat ve městě židovské muzeum,” dodal Petr Šimáček.

Kromě Žatce navštívila rodina dr. Feigla během svého pobytu v ČR i Prahu, Teplice, Terezín a Karlovy Vary.