Vyhnání, nebo odsun? Máme dnes říkat transfer?

MF DNES 26. února 2009

Praha – Bolí a pálí to dodnes. Nečekaně mnoho emocí vyvolala debata o vyhnání či, chcete-li, odsunu sudetských Němců. V Kulturním centru Novodvorská ji uspořádal Otokar Loebl, který se dlouhá léta snaží o usmíření Čechů s Němci. V jejím pořádání pomohla MF DNES.

Časté výkřiky z publika plné vášně, ostré slovní spory – jako by neuplynulo více než šedesát let. Hosté debaty, historici a publicisté, mluvili ve smířlivém duchu.

„Oprosťme se od škatulkování a ideologie,“ apeloval jeden z nich, švýcarský historik Adrian von Arsburg. Jeho čeští kolegové, Michal Pehr a Vít Smetana, poukázali na to, že vyhnání či odsun byl reakcí na chování sudetských Němců před válkou. To však neomlouvá nezpochybnitelné zločiny.

Atmosféra byla hustá Část publika nechtěla takovou povahu diskuse připustit. „Němci na konci války upálili v Praze 100 lidí, žen a dětí,“ vášnivě argumentoval jeden. Další zase prohlásil takovou debatu za nestydatost ve čtvrtém pražském obvodě, kde stála za války sekyrárna, v níž umírali nevinní lidé.

Atmosféra byla o to hustší, že diskuse provázela provokativní výstavu, kterou v kulturním centru pořádá Federace nezávislých spisovatelů. Ta se snaží dokázat, že takzvaný divoký odsun, při němž byli Němci zabíjeni a mučeni, byl promyšleným dílem komunistů.

S tím historici a publicisté a řada diskutujících nesouhlasili – na zločinech při „transferu“ (neutrální slovo navrhl Vít Smetana) měli lví podíl všechny vrstvy obyvatelstva.

 Doležal: Jsem antikomunista Když však jedna dáma poukázala na antikomunistický charakter výstavy a diskuse, publicista Bohumil Doležal reagoval: „Ale já jsem antikomunista – to se dnes přece smí! A i přehnaně ostrá, osobní debata, v níž ale nelétají facky, nýbrž argumenty, přispívá k tomu, aby se smělo mluvit o všem.“

 Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha

 Autor:MARTIN KOMÁREK