Návštěva bavorského ministra kultury v Žatci

Návštěva bavorského ministra kultury v Žatci, Postoloprtech a Ústí nad Labem

Ve středu dne 1. května 2013 navštívíl Dr. Ludwig Spaenle, bavorský státní ministr pro školství a kulturu s 6člennou delegací město Žatec, Postoloprty a Ústí nad Labem. Jde o první poznání měst s možností navázání kulturní spolupráce s těmito městy v Ústeckém kraji. V Žatci a Postoloprtech se delegace také seznámíl s poválečnými událostmi roku 1945, kdy se uskutečnil pochod smrti žateckých Němců ze Žatce do Postoloprt, kde je umístěna pamětní deska na památku německých civilistů, kteří zde byli zabiti.

V Žatci bavorského ministra přivítála starostka města Zdeňka Hamousová a předseda Nadačního spolku Saaz Žatce Otokar Löbl mu předál publikaci Pravdou k smíření (Případ Postoloprty a jeho vyrovnání 1945-2010.

Ze Žatce vedla cesta malé delegace z Bavorska do Postoloprt, kde si na hřbitově přípoměli památku Němců, kteří zahynuli bě+hem poválečných událostí v Postoloprtech a v Levonické bažatnici.

Členy delegace byli: ředitel památníku koncentračního tábora Flossenbürg pan Jörg Skreibeleit, předseda zemní organizace politické výchovy Bavorska pan Werner Karg, dále evropský poslanec Křesťanské demokratické strany Německa (CSU) Bernd Posselt, jednatel Panevropské unie Německa pan Johannes Kijas a parlamentní sekretářka paní Stephanie Waldburg.