Rodáci na žátecké radnici odměnili výtěze literarní soutěže

Ve středu minulý týden se v obřadní síni žatecké radnice konalo slavnostní vyhodnocení III. ročníku literární soutěže, kterou pod názvem „Žatec milénium města“ vyhlásilo Sdružení rodáků a přátel města Žatce spolu s Kulturkreis Saaz e.V. Roth.

„Odborná porota v čele s JUDr. Šťastným to rozhodně neměla lehké. Se svými zážitky, dojmy či vizemi spojenými s městem Žatec přispělo do soutěže 86 autorů s 92 příspěvky. Vedle prózy či poezie také jednou písničkou. Nejvíce příspěvků bylo v kategorii dospělých. Nejen ze Žatce a jiných měst v Čechách, ale také z Německa, USA a Ruska. Tradičně úspěšně si vedli středoškoláci ze žatecké Obchodní akademie a ZUŠ, nejmenší počet prací byl od žáků žateckých základních škol,“ informoval výkonný ředitel Sdružení Mgr.Petr Šimáček.

Ten se pak spolu se starostou Ing. Farkotou ujal úlohy předat všem autorům oceněných prací ceny, které vedle rodáků věnovalo město Žatec a Nadační spolek města Žatce. Uděleno bylo v osmi kategoriích celkem 21 cen, dvě zvláštní ceny, jedno čestné uznání a hlavní cena za absolutně nejlepší literární práci, kterou věnoval Kulturkreis Saaz e.V. v Rothu. Tu získal šestnáctiletý Dominik Stroukal ze Žatce za „Zboží dopuštění (Žatec v noci)“. Cenu za něho převzala sestra, protože Dominik byl na olympiádě českého jazyka ve Strakonicích. Prostřednictvím mobilu byl alespoň na chvíli při předávání přítomen.

Předávání cen doplnilo vystoupení žáků postoloprtské základní školy s učitelkou Zdenou Kovářovou, která také slavnostní vyhodnocení soutěže moderovala.

„Letošní soutěž je vůbec prvním příspěvkem k oslavám milénia Žatce. Výběr prací bude uveřejněn v Alanachu, který pokřtíme na lednovém plese milénia v Žatci,“ informoval dále Mgr. Petr Šimáček.

Autor: Pavel Kalčík, MD DNES  Rubrika: Kultura Datum: 27. června 2003

Vyhodnocení a předávání cen literarní soutěže starostou města Žatce ing. Jiřím Farkotou a předsedou SRPMŽ  Mgr. Petrem Šimáčkem