Oráč ze Žatce v Karlových Varech

V budově krajského úřadu v Karlových Varech / Karlsbadu byla v pondělí zahájena výstava s názvem “Ackermann a smrt”. Výstavu spoluinicioval Svaz Němců v Čechách. O vernisáži v úterý hovořila Martina Schneibergová s předsedou spolku Richardem Šulkem.

Pane Šulko, v pondělí byla v Karlových Varech zahájena výstava s názvem Ackermann a smrt. Je tématem výstavy pouze stejnojmenné dílo básníka Johannese von Saaz?

Foto: Richard Šulko

“Ano, jde o toto dílo, ale ve spojení s dalšími tématy. Výstava je zaměřena na básníka Jana ze Žatce , který byl také nazýván Janem z Teplé. Skládá se z devíti bannerů, na nichž jsou zpracována mimo jiné tato témata: Jan ze Žatce – městský notář, učitel a humanista, Sázava v básníkově době a Člověk a smrt ve středověku”.

Co bylo důvodem k sestavení výstavy?

Foto: Richard Šulko

“Nápad vznikl při diskusi s Otakarem Löblem, předsedou Společnosti pro propagaci města ze Žatce. Není mnoho osobností, které se proslavily tak jako Jan ze Žatce.. Básníkovi se také říká Jan z Teplé, protože vzdělání získal v premonstrátském klášteře v Teplé. Ten se nachází v kraji Karlovy Vary. Na okresním úřadě již několik let působí menšinový výbor pro skupiny obyvatelstva v regionu. Patří sem i německá menšina, kterou ve výboru zastupuji. Při plánování na začátku roku mě napadlo, že bych mohl v jedné místnosti krajského úřadu vystavit výstavu o Johannesu von Tepl. Prochází tam mnoho lidí, kteří by se měli dozvědět, jaká osobnost žila v našem regionu ve středověku.”

Kdo výstavu připravil?

Ackermann a smrt|Foto: Toužimský & Moravec

“Výstava patří Nadačnímu spolkut Žatec / Förderverein der Stadt Saaz. . Jejími autory jsou historik Andreas Kalkhoff a Otakar Löbl. Löbl se včera zúčastnil vernisáže a také odpovídal na dotazy návštěvníků.”

Je výstava dvojjazyčná? A počítá se i s návštěvami školních tříd?

“Ano, výstava je dvojjazyčná. Potrvá do 17. září. Vernisáže se zúčastnil karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) a předsedkyně krajského výboru pro menšiny Markéta Monsportová (Piráti). Myslím, že informace o výstavě bude předána i do škol. Protože se jedná o akci pořádanou odborem kultury Karlovarského kraje.”

Petr Kulhánek, Markéta Monsportová a Otokar Löbl|Foto: Richard Šulko

Výstavu “Ackermann a smrt” si můžete prohlédnout v budově krajského úřadu v Karlových Varech do 17. září.