Němci přijeli jednat o vzpomínce

S vedením radnice hledali cesty, jak vzpomenout památku ubitých lidí po válce

Alena Dukátová / Postoloprty / Němci a Češi se včera sešli na radnici v Postoloprtech. Cílem

O. Löbl, A. Reiff a starosta J. Hylák

O. Löbl, A. Reiff a starosta J. Hylák

schůzky je ujasnit stanoviska a najít společné východisko k nějakému způsobu jak uctí památku stovek německých lidí, zabitých v městečku při poválečných hrůzných násilnostech na německém obyvatelstu.

Město desku dříve odmítlo

Německé organizace žádaly v minulosti už několikrát o možnost ohdalení pomníku či pamětní desky v Postoloprtech. Radnice však byla vždy proti, že tato otázka je stále přiliš citlivá.

Loni na podzim požádal představitele města o schůzku Otokar Löbl z Frankfurtu nad Moahne, předseda krajanského nadačního spolku města Žatce v Německu. “Cheme jednat a dohodnout se tak, by byly všechny strany spokojeny. Chci, aby proces probíhal pod heslem Pravdou k smíření. Rodáci ze Žatce chtějí být mostem mezi generacemi a národy, ” řekl.

“Byla to první informativní schůzka, další budou pokračovat,” řekl místostarosta Postoloprt Vojtěch Bernard. Starosta podá informace zastupitelstvu na jeho schůzi 19. března.

800 mrtvých lidí

Těsně po válce bylo ve městě postříleno či jinak zabito osm set Němců. Policie událost několikrát šetřila, ale nikdy nikoho neobvinila.

Deník Lučan