Otevřete okna

MF DNES 9. prosince 2010 / Rubrika Názory

Otokar Löbl

Otokar Löbl

Vpusťte dovnitř čerstvý vzduch! Nemějte obavy! To je, milí krajané, rozhodující slovo. Nemějte obavy. Chceme otevřít okna, chceme vpustit dovnitř čerstvý vzduch, chceme pevný a realistický pohled do lepší budoucnosti. Tak zněly závěrečná slova Berndta Posselta na letoštním sjezdu sudetských Němců v Augsburku.

Zní to skvěle, ovšem má to jednu chybu. Když se otevřou okna, tak se sice vpustí dovnitř čerstvý vzduch, ale též dojde k cirkulaci  a ten starý a opotřebovaný vzduch unikne ven. Pan Posselt by měl v Praze vysvětlit jak si představuje znovuzískání domoviny a materielní odškodnění „sudetských Němců“ jako pilíř ve stanovách spolku landsmanšaftu, jehož je mluvčí. 

Sudetští Němci nejsou etnika, ale osudové společenství vyhnaných Němců. Požadují od Čechů aby vypracovali svojí minulost a přiznaly své chyby a zločiny spáchaných v poválečné době a v podstatě převzali za tyto činy odpovědnost.

Kde však zůstavá vlastní reflexe. Krajně extremistická a anisemitická dělnícká,  socialistická a nacionální německá strana (DSNAP) vznikla 16. Listopadu 1919 v Duchcově  v pohraničí ČR ještě dříve než ten neuspěšný malíř pohlednic založil v Mnichově v roce 1920 svojí NSDAP. Že se přední funktionáři SdP u Hitlera omlouvali že jejich požadavky o autonomii před válkou byli pouze taktické, protože jejich strana by byla jinak zakázána. O jejich stížnostech na Heydricha a nesouhlasu s údajně zpřednostněním Čechů v protektorátu oproti povinostem sudetských Němců. Chtěli pokračovat radikalněji ve svém národním boji (Volkstumkampf) proti Čechům než Němci z říše a nesouhlasili s Heydrichovým programem tzv. přenárodnění Čechů (Umvolkung). Po válce stáli v čele landsmanšaftu lidé kteří nebyli jenom řádovými členy NSDAP ale lidé kteří měli v protektorátu a sudetské župě významné funkce a byli horlivými zastánci německého národního socialismu.       

Nikoliv kolektivní vina:existuje kolektivní zodpovědnost a stud národů.

Vždyť od roku 1938 patřily  Sudety k národně socialistické hitlerovské Německé říši  Tím  byli sudetšti Němci  rovnoprávnými občany  s Němci v Říši  se svými právy a povinnostmi. A tím byli též zodpovědni za zločiny spáchané na židovském a českém obyvatelstvu a dalších obsazených zemích. O této zodpovědnosti se však nikde nejdočtete, nebo nejdoslechnete. Existuje ale kolektivní zodpovědnost, nikoliv vina a kolektivní stud za to, co z národa vzešlo. To platí  pro Čechy, Němce a také sudetské Němce.

Vyjádření lítosti za vlastní část spoluviny sudetskýcn Němců na zločinech německého národního socialismu v ČR z úst mluvčího SL pana Posselta a položení věnců v Lidicích byl symbolický krokem ke skutečnému smíření. A nyní musí následovat činy. Není to jednoduchý a lehký úkol, ale s pomocí tak  silného, spolehlivého a upřímného  partnera jako ministerského předsedy bavorské spolkově země pana Horsta Seehofera, který převzal záštitu nad krajanským spolkem vyhnaných Němců z Čech, Moravy a Slezka v Bavorsku by se mu toto mohlo podařit a okna by mohli zůstat navždy otevřené.

Otokar Löbl

Frankfurt am Main