Žatecký Hopfest

hopfest

Hopfest v letním kině v Žatci

Žatecký Hopfest, mezinárodní přehlídka dechovek, si v sobotu svojí atmosférou, nádherným počasím a vynikající náladou dvou a půl tisíc účastníků nic nezadala s pověstným karnevalem v Riu. To alespoň tvrdili rozespívaní a roztancovaní staří i mladí návštěvníci tamního Přírodního amfiteátru.

Do Žatce zamířili příznivci “hudby od podlahy” s celé republiky, Slovenska, Německa, Rakouska i Polska. Kdo se zde ocitl, byl ihned vtažen do veselí, které umějí rozdávat jen plechové nástroje dechovkových souborů.

Galánečka, Krajanka, Veselka, Valdaufinka i Žatečanka svými výkony prokázaly, že patří mezi špičkové kapely. Poděkování a bouřlivý potlesk si zasloužily i dva zahraniční orchestry, Dechová kapela mladých z polského města Krasnystaw i Hornická dechovka z německého Thumu.

Avízovanou slovenskou kapelu Radvanka přijel osobně omluvit až z Banské Bystrice její kapelník Ludvík Wiesinger, který jako žatecký rodák věnoval městu a kapele Žatečanka dárek v podobě zbrusu nové písničky o Žatci. Na pódiu rozdal noty a požádal o zahrání skladby. Žatečanka ji zahrála a zazpívala na jedničku a byla odměněna spolu s autorem dlouhotrvajícím potleskem.

Do Žateckého Hopfestu se v rámci celého Týdne dechové hudby zapojilo 17 dechovek, jejichž produkci obdivovalo přes deset tisíc návštěvníků. “Ti všichni si odvezli ze Žatce poznání, že naše město chmele a piva je tisícileté a věřím, že stovky účastníků se sem vrátí jako turisté. Určitě už navždy budou mít Žatec spojen i s dechovkou a my rádi připravíme další ročník,” uvedl Petr Šimáček, předseda pořádajícího Sdružení rodáků a přátel města Žatce.

“Tuto náročnou akci jsme připravovali rok a půl, bez dobré přípravy by nemohla být úspěšná,” doplnil Jaroslav Filípek, kapelník spolupořádající kapely Žatečanka.

Dlouho zůstane v paměti účastníků obrovský zážitek, kdy se na závěr spojily všechny přítomné kapely a sborově zahrály tři písničky To žatecké pivečko, Moje česká vlast a Vejvodovu Škoda lásky.

“Faktem je, že pořadatelé, pojetím, účastí nejlepších kapel a nápaditou organizací akce, zařadili Žatecký Hopfest hned prvním ročníkem mezi největší hudební festivaly u nás,” nechal se slyšet v Žatci přítomný Václav Hlaváček, prezident Sdružení dechových orchestrů v ČR.

Video Hopfestu na webových stránkách města Žatce