Žatečtí rodáci pokřtili Oráče z Čech

Žatec/Deník Lučan 4. března 2008 Dvojjazyčná publikace je souborem přednášek konfrence.

kresackermannV návaznosti na česko-německou konferenci s tématem paliativní medicíny, která se uskutečnila v Žatci v říjnu 2006 byla v minulých dnech vydána publikace Oráč z Čech. Jde o sborník přednášek, které na tomto setkání z úst českých a německých odborníků v Křížově vile zazněly.

Tato dvojjazyčná 130 stránková publikace, kterou vydalo Sdružení rodáků a přátel města Žatce nákladem 400 ks výtisků, byla ve čtvrtek slavnostně pokřtěna v Městské knihovně Žatec. „Čím jiným v Žatci křtít, než žateckým pivem, a protože se v publikaci pojednává také o smutku a umírání člověka, je to pivo černé…,“ uvedl křest předseda žateckých organizovaných rodáků Petr Šimáček.

Knihu v nepromokavém obalu pak poctivě polévala speciálním výrobkem Žateckého pivovaru, pivem Xantho, i ředitelka knihovny Radka Pichlová, předseda německého Nadačního spolku Žatec Otokar Löbl a místostarosta města Aleš Kassal. „I když Jan ze Žatce a jeho proslulé dílo Oráč a smrt bylo v referátech předmětem značné pozornosti, hlavním záměrem bylo pojednat o posledcích chvílích života člověka především z aspektů medicínských, právních a etických z hlediska dnešního pohledu,“ uvedl Otokar Löbl.

Zájemci si budou moci knihu zapůjčit v knihovnách v Žatci, Lounech, Mostě a Podbořanech.

knihovna-08

Křest sborníku o konferenci, Petr Šimáček, místostarosta Aleš Kassal a Otokar Löbl