Němci? Ne, jen nevinné oběti

MF IDNES 6. listopadu 2009

V Postoloprtech bude pomník obětem poválečného masakru. Zastupitelé se konečně dohodli na textu

Postoloprty – Jiný text, než navrhoval německý krajanský spolek, bude na pietním místě, které v Postoloprtech na Lounsku připomene zabíjení nevinných lidí těsně po konci druhé světové války. Rozhodli o tom ve středu večer postoloprtští zastupitelé. Pro německé příbuzné obětí je ale nejdůležitější, že pietní místo vůbec vznikne. Stát má na postoloprtském hřbitově a stovky zastřelených – oficiální údaje hovoří o 763 mrtvých – připomene nápis v češtině i němčině: „Všem nevinným obětem postoloprtských událostí z května a června 1945.“

Zástupce německého Nadačního spolku města Žatec Otokar Löbl postoloprtské rozhodnutí uvítal. I proto, že výrobu památníku zaplatí město samo, bez nabízených peněz z Německa. „Považujeme toto sebevědomé usnesení postoloprtských zastupitelů za významný zodpovědný krok přispívající k trvalému smíření a pravdivému výkladu našich dějin,“ uvedl včera Löbl.

Krajanský spolek přitom navrhoval text „Německým obětem postoloprtského masakru z roku 1945“. Pracovní skupina, již zřídilo zastupitelstvo, ale navrhla slovo „německým“ vypustit.

To, že krajanský spolek nabídl peníze na vybudování pomníku, vnímali někteří postoloprtští zastupitelé jako nátlak. „Pořád se Němců nějak bojíme. Musíme se k nim ale chovat jako sebevědomí partneři, vždyť vedle sebe budeme pořád žít dál,“ zdůraznil zastupitel Miloš Fišer, který se stejně jako starosta Miroslav Hylák vyslovil pro to, aby město nepřijímalo z Německa žádné peníze. „To je cesta, jak se s těmi událostmi za sebe můžeme vyrovnat,“ řekl Hylák.

O památník v Postoloprtech, kam čeští vojáci sehnali v květnu a červnu tisíce lidí ze širokého okolí, usilují Němci od 90. let. V samotných Postoloprtech se ale o událostech mnoho neví.

Byli to Němci? A byla v Čechách nějaká válka?

I ve středu večer se objevily názory, které střílení stovek lidí bez rozsudku a často i bez viny, zpochybňovaly. „Tady se vždycky tradovalo, že mrtví pocházejí z kolon zajatců, kteří tudy procházeli. Že by to měli být Němci, jsem se doslechl až po roce 1989,“ prohlásil Václav Sedláček z názorově extrémního Klubu českého pohraničí. Jeden z postoloprtských radních dokonce zpochybnil i debatu o datování masakru po konci války.

„O jakém konci války to mluvíme? Nás se válka netýkala, tady v Čechách žádná nebyla,“ odmítal podivně památník Jan Pelc.

Většina zastupitelů se ovšem vyjádřila opačně. „Ti lidé tady umírali, byla to prasárna. Nejde pochybovat o tom, že se to stalo,“ řekl Vladimír Pfertner. Při závěrečném hlasování byl jedním ze čtrnácti zastupitelů, kteří přehlasovali své čtyři kolegy a památník schválili. Přesné umístění na hřbitově i podobu pietního místa z několika možností vyberou radní do května 2010.

***

* Nápis na pomníku Slovo „masakr“ nahradily v Postoloprtech „události“ Text navržený komisí: Obětem postoloprtského masakru z roku 1945 Text schválený zastupiteli: Všem nevinným obětem postoloprtských událostí z května a června 1945

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

Autor: Tomas Kassal