Konference o společném kulturní dědictví

Jednacíí síně Jihočeského kraje v Českých Budějovicích

Jednací síně Jihočeského kraje v Českých Budějovicích

České Budějovice / 28. – 29. května 2011 Cílem konference bylo představit široké veřejnosti osoby, organizace a projekty z České republiky, které se intenzivně zabývají touto tematikou a společnými dějinami. Své projekty zde prezentovali  studenti i instituce usilující o zachování historické kulturní krajiny v oblastech, které byly dříve osídleny převážně německým obyvatelstvem. Navíc budou představeny literární projekty, které se věnují zachování německy psaného kulturního dědictví v českých zemích.

Konference je společnou akcí tří institucí, jež se různým způsobem věnují péči o kulturní dědictví českých Němců. Jedná se zároveň o 10. ročník Semináře o Šumavě, který každoročně pořádá kulturní referent pro české země. Konferenci navazuje na projekt Kulturní krajina Pražského literárního domu autorů německého jazyka a Collegia Bohemica z Ústí nad Labem, které se výrazně podílí na přípravě Muzea dějin německy mluvícího obyvatelstva v českých zemích (plánované otevření v roce 2012). Akce se koná za podpory Jihočeského kraje a Česko-německého fondu budoucnosti.

Dr. A. Kalckhoff, O. Löbl, Mgr. P. Šimáček

Dr. A. Kalckhoff, O. Löbl, Mgr. P. Šimáček

Konference se zúčastnilo předsednictvo Nadačního spolku Saaz/Žatec, Mgr. Petr Šimáček, Dr. Andreas Kalckhoff a Otokar Löbl, který zde prezentoval vývoj a vznik pamětní desky pro oběti Postoloprstkého masakru v červnu 1945.

Těžištěm konference byli otázky vhodného způsobu připomínání minulosti – např.  problematika sudetských Němců, kteří přišli o život po konci 2. světové války v roce 1945.
Konference je společnou akcí tří institucí, jež se různým způsobem věnují péči o kulturní dědictví českých Němců. Jedná se zároveň o 10. ročník Semináře o Šumavě, který každoročně pořádá kulturní referent pro české země. Konferenci navazuje na projekt Kulturní krajina Pražského literárního domu autorů německého jazyka a
Collegia Bohemica z Ústí nad Labem, které se výrazně podílí na přípravě Muzea dějin německy mluvícího obyvatelstva v českých zemích (plánované otevření v roce 2012). Akce se koná za podpory Jihočeského kraje

Postřehy z konference