Žatec na Česko – německé konferenci

Martin Kastler a O. Löbl

Martin Kastler a O. Löbl

BRNO, ŽATEC (vh) – Svobodný hlas.  Pod názvem Dialog uprostřed Evropy se uskutečnila ve dnech 30. března – 1. dubna v Brně LXXI. Česko-německá konference na téma Srozumitelná sousedství, kterou pořádala pražská Společnost Bernarda Bozana a mnichovská Ackerman-Gemeinde.

Účastníci se tradičně věnovali současným problémům a aktuálním vztahům ve střední Evropě – mezi Čechy a Němci, Čechy a Rakušany, Slováky a Madary. Za Sdružení rodáků a přátel města Žatec byl přítomen předseda sdružení Petr Šimáček a za Nadační spolek Saaz/Žatec jeho předseda Otokar Löbl.

“Prezentovali jsme projekt vzniku nového žateckého muzea Jana ze Žatce a naše již probíhajicí aktivity evropského porozumění spojené pod názvem “Žatecká cesta a Židé na Žatecku” , řekl Otokar Löbl, který zároveň představil projekt poslanci Martinu Kastlerovi, spolkovému předsedovi Ackermann-Gemeinde z Mnichova.

O. Löbl, P. Pithart a P. Šimáček

O. Löbl, P. Pithart a P. Šimáček

Aktivity organizovaných žateckých rodáků vzbudily velou pozornost zahraničních účastníků, i místropdsedy Senátu České republiky Petra Pitharta. “Pan Pithart si ihned vzpoměl na námi pořádanou konferenci “Očima věků” u příležitosti oslav milénia Žatce uskutečnou v roce 2004 přímo v budově Senátu a opět napíbdl prostory Senátu k pokračování našich dalších konferencí o histoii města Žatce,” uvedl Petr Šimáček.

Veškeré aktivity českých a německých žateckých rodáků, které probíhají pod názvem Žatecká cesta, dlouhodobě znamenají impuls pro spolupráci kulturní a občanskou na území střední Evropy.